Chili con carne is een heerlijk en klassiek gerecht dat in veel keukens over de hele wereld geliefd is. Het is een hartige stoofpot vol smaak en pittigheid, perfect voor een koude winteravond of een gezellig diner met vrienden. In dit artikel delen we een basisrecept voor chili con carne dat gemakkelijk te bereiden is en altijd een succes is.

Om te beginnen met onze chili con carne heb je een aantal ingrediƫnten nodig. Voor dit basisrecept heb je het volgende nodig:

– 500 gram rundergehakt
– 1 ui, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 1 rode paprika, in blokjes gesneden
– 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
– 1 blikje kidneybonen (400 gram), uitgelekt en afgespoeld
– 1 blikje mais (150 gram), uitgelekt
– 2 eetlepels chilipoeder
– 1 theelepel komijnpoeder
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel oregano
– Zout en peper naar smaak
– Optioneel: verse koriander en zure room als garnering

Verhit een beetje olie in een grote pan en bak hierin het rundergehakt rul. Voeg vervolgens de ui, knoflook en rode paprika toe en bak deze mee tot ze zacht zijn. Voeg daarna de tomatenblokjes, kidneybonen en mais toe, samen met de chilipoeder, komijnpoeder, paprikapoeder, oregano, zout en peper. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel ongeveer 20-30 minuten sudderen op laag vuur.

Tijdens het sudderen zal de smaak van de chili con carne zich ontwikkelen en zal de saus wat indikken. Roer af en toe door om te voorkomen dat de chili aan de bodem van de pan blijft plakken. Proef tussendoor en voeg indien nodig meer kruiden of zout en peper toe naar smaak.

Serveer de chili con carne met rijst of tortillachips en garneer met wat verse koriander en een lepel zure room. Je kunt de chili ook nog wat extra pit geven door wat fijngehakte jalapenos toe te voegen.

Dit basisrecept voor chili con carne is eenvoudig aan te passen naar jouw eigen smaak. Voeg bijvoorbeeld extra groenten toe, zoals courgette of wortel, of experimenteer met andere kruiden en specerijen. Je kunt de chili con carne ook bereiden met ander vlees, zoals kip of varkensvlees, of zelfs vegetarisch maken door het vlees weg te laten en extra bonen en groenten toe te voegen.

Kortom, chili con carne is een heerlijk en veelzijdig gerecht dat altijd een succes is. Met dit basisrecept kun je eenvoudig aan de slag en je eigen draai geven aan dit klassieke gerecht. Geniet ervan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *